Activiteiten

De Verkeerspsycholoog GTi opent deuren die voorheen gesloten bleven. Nieuwe inzichten én de mogelijkheden om er iets mee te doen dus. Inspirerende presentaties, workshops en/of masterclasses.

Hieronder een overzicht van enkele mooie momenten waarop mobiliteit en gedrag samenkwamen.

 
 
 • Mobiliteit in Gooise Meren

  Portfolio

  Inspirerende bewonersavond

  Op een bewonersavond in de gemeente Gooise Meren mocht ik deelnemen aan een Forum waarin verder iemand van de Vervoersregio, Behzad Renzaei (gedragspsycholoog) en Nico Schimmel (wethouder) zitting hadden. Een informele sfeer en een bijzonder inspirerende avond afgewisseld met muziek van een kleinkunstenaar. 

 • Let’s Move to a Better World

  Let’s Move to a Better World

  Portfolio

  De weg naar een multimodale leefstijl

  Een volle zaal in Move tijdens het Let’s Move to a Better World congres! Met keynotespeakers en forumleden als NS-topman Roger van Boxtel, ANWB-directeur Frits van Bruggen, Bernhard van Oranje en Robert van Overdijk van Circuit Park Zandvoort, en ik zelf. Samen met 350 professionals in mobiliteit uit bedrijfsleven en overheid lieten we ons inspireren over de toekomst van mobiliteit. Nieuwe mobiliteit moet duurzamer, efficiënter en veiliger: iets dat we met z’n allen – werkgevers, werknemers, overheid en andere belangrijke stakeholders – in samenwerking moeten vormgeven. 

  Mijn inleiding ging over hoe korte termijn projecten bijdragen aan een algehele transitie naar een multimodale leefstijl en wat er op dat gebied nog ontbreekt.

 • De wereld voeden

  De wereld voeden

  Portfolio

  Onderweg om voedingsoplossingen te bieden

  Cargill is een organisatie die een netwerk creëert binnen het globale voedingssysteem. Doel is  om de wereld te helpen ontwikkelen en groeien. Zij koppelen landbouwers aan markten, klanten aan duurzame voedingsoplossingen en dragen zo bij aan het voeden van de wereld. Hun medewerkers zijn veel onderweg. Daarom werd ik gevraagd om op drie bijeenkomsten van medewerkers – nabij de haven van Beverwijk –  inzicht te geven in gedrag op de weg en hoe daar mee om te gaan.

 • Spitsbrekers

  Spitsbrekers

  Portfolio

  Welke bedrijf verslaat de file?

  Het eerste seizoen van Spitsbrekers (van BNR Nieuwsradio; welk bedrijf doet het meest zijn best om haar medewerkers uit de file te halen>) is gewonnen door Medisch Spectrum Twente. Zij werden deze week verkozen tot ‘Spitsbreker van het jaar’. Hun fietsprogramma zorgde voor heel veel uitgespaarde autokilometers en is een voorbeeld voor andere ziekenhuizen.

  De jury werd gevormd door voormalig minister Tineke Netelenbos, Carlo de Wijer, Jos van Hostelle en ondergetekende.  Kort na de finale werd ik uitgenodigd een presentatie te geven in het Medisch Spectrum Twente over gedragsbeïnvloeding.

 • College Erasmus Universiteit

  College Erasmus Universiteit

  Portfolio

  Minor Dood en Letsel

  Aan de Minor Dood en Letsel (rechten- en medische studenten) van de Erasmus University Rotterdam gaf ik een college over jet voorkomen van ongelukken. Meestal houden deze studenten zich bezig met situaties waarin het kwaad al geschied is, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

 • DCMR Milieudienst Rijnmond

  DCMR Milieudienst Rijnmond

  Portfolio

  Duurzaam gedrag bevorderen

  Voor DCMR Milieudienst Rijnmond  verzorgde ik een deel van een cursusdag voor medewerkers van diverse bedrijven. Hoe gaan we om met duurzaamheid, wat beweegt ons om duurzaam te handelen en wat houdt ons tegen? Hoe kun je duurzaamgedrag bevorderen. Dat waren de ingrediënten voor een boeiende cursus met veel discussie.

 • Raadsinformatiebijeenkomst Omleidingen

  Raadsinformatiebijeenkomst Omleidingen

  Portfolio

  Andere wegen voor de Gemeente Utrecht

  Enkele politieke partijen in de gemeenetraad van Utrecht maakt zich zorgen over goede bewegwijzering bij omleidingen. Daartoe werd een informatiebijeenkomst georganiseerd in het gemeentehuis Utrecht. Ik sprak daar over het waarnemen en begrijpen van bebording, het kunnen inspelen op aanwijzingen bij wegomleggingen en het motiveren van mensen om af te wijken van hun vaste patronen.

 • Creme Nederland, mobiliteit organiseren

  Creme Nederland, mobiliteit organiseren

  Portfolio

  Effectief Mobiliteitsmanagement

  CREME Nederland is een onafhankelijk eindgebruikersplatform voor de Corporate Real Estate Manager die betrokken is bij huisvesting/vastgoed op strategisch niveau. Ik was een van de sprekers op een dag die Creme Nederland organiseerde over het beter organiseren van de mobiliteit van werknemers naar bedrijven. Uiteraard ging ik specifiek in op de psychologische aspecten en over hoe je met dat uitgangspunt mobiliteitsmanagement beter kunt inzetten.

 • NIVRE, register van schade-experts

  NIVRE, register van schade-experts

  Portfolio

  Schade aan voertuigen en de afwikkeling daarvan

  Het  NIVRE,  een vereniging die de Registers van Schade-experts, (Risico-)Deskundigen en Coördinatoren Fraudebeheersing beheert, verzorgde ik 3 workshops op het Expertisecafé Motorvoertuigen. We gingen onder meer in op werken in een veld waar emoties kunnen opspelen, het effectief aanspreken van (boze) klant en het brengen van slecht nieuws. Ook ging het over de verleiding om misbruik te maken van een situatie. We stonden stil bij de achterliggende psychologie van angst, boosheid, agressie, twijfel en onzekerheid. En keken vooral naar hoe daar mee om te gaan. 

 • Agressie tegen weginspecteurs

  Agressie tegen weginspecteurs

  Portfolio

  Meer overtredingen beboeten

  Weginspecteurs mogen voor twee extra verkeersovertredingen boetes uitschrijven: rijden over de vluchtstrook en hoogteoverschrijdingen bij tunnels. De kans bestaat dat ze daardoor meer met agressieve weggebruikers te maken krijgen. Ik leidde de Landelijke BOA-dag in met een presentatie en discussie over waar de agressie vandaan komt en hoe je er mee om kunt gaan.

   

 • Gedrag, infra en handhaving

  Gedrag, infra en handhaving

  Portfolio

  Rijswijk gaat voor verkeersveiligheid

  De gemeente Rijswijk wil verkeersveiliger worden. Voor diverse betrokkenen, waaronder de wethouder, werd een avond georganiseerd om beter te begrijpen welke rol infrastructuur, gedragsbeïnvloeding en handhaving daarbij spelen. Ik verzorgde samen met het ROV Zuid-Holland het onderdeel gedrag. Er ontstonden mooie ideeën in de hoge flat waar het gemeentehuis in gevestigd is.

 • Minisymposium Duurzaamheid

  Minisymposium Duurzaamheid

  Portfolio

  Afscheid oud-collega

  Toen oud-collega Marien Bakker met pensioen ging, organiseerde RWS een minisymposium waar hoogleraar G.P. van Wee en ik als keynote speakers waren gevraagd. Bert van Wee sprak over wat er nodig is om het verkeer meer duurzaam te maken. Ik hield een verhaal over ons brein, dat in essentie niet voor duurzaam gedrag is ontworpen en hoe het toch voor duurzaamheid te benutten is (voor de inhoud lees deze blog). Een mooie middag met veel terug- en vooruitkijken.