Aangeleerde hulpeloosheid

‘Aangeleerde hulpeloosheid’ (learned helplessness) is het verschijnsel waarbij een mens (of dier) geleerd heeft dat hij geen invloed kan uitoefenen op de gebeurtenissen die hem overkomen. Wat we ook doen, het helpt niet. Zo kun je muizen en ratten hulpeloos maken als ze elektrische schokken krijgen ongeacht wat ze doen om het te ontlopen. Een dier dat de schok niet kan beïnvloeden heeft na verloop van tijd een aanmerkelijk slechtere gezondheid en is ook niet meer in staat te leren.

Wij mensen maken het onszelf vaak wijs. De dagelijkse files die nu weer in rap tempo terugkomen, zijn daarvan een mooi voorbeeld. Alternatieven genoeg; spreiden in tijd, thuiswerken of fietsen, maar we nemen ze niet serieus en dus sluiten velen iedere dag weer gedachteloos aan in de rij ronkende auto’s.

Thomas Verbogt haakte in zijn culmn in De Gelderlander in op een bericjht van mij over de aangeleerde hulpeloosheid van de filerijder. Hij vraagt zich af of die aangeleerde hulpeloosheid niet veel meer van ons gedrag bepaalt.

Hoort aangeleetrde hulpeloosheid niet gewoon bij ons gedrag?

Categorie

In de krant