Reclamemakers zijn ‘masters of persuasion’. Daar is op deze site genoeg bewijs voor te vinden. Effectieve reclames haken in op een scala aan psychologische technieken. De belangrijkste zijn:
1. Afleiding (mindlessness). De meeste reclames komen direct in de afdeling ‘onzin’ van ons brein terecht. Zolang we ons hoofd erbij houden, tenminste (Van Bommel, 2014). Maar als we afgeleid zijn blijken die – soms absurde – boodschappen toch voor waar te worden aangenomen door ons – niet altijd even slimme – onbewuste.
2. Verwarring (disrupt-then reframe). Een ongewone boodschap of beeld trekt onze aandacht. Even zijn we in verwarring en dan zijn we extra gevoelig voor beïnvloeding. Klik hier voor een paar mooie voorbeelden daarvan.
3. Rollenspel (altercasting). Met deze techniek wordt de consument (subtiel) in een bepaalde rol geduwd, waarnaar hij zich vervolgens ook gaat gedragen. Neem slogans als “Gilette, the best a man can get,” of “Mediamarkt, ik ben toch niet gek?” Wie hoort er niet graag bij de groep die het beste heeft wat er is en wie wil er nou gek zijn? Ook de vele reclames met rolmodellen horen hier thuis. Spiegel je aan George Clooney of Charlize Theron en koop die producten waar zij voor staan!
En dan is er nog de humor. Humor vermindert negatieve gevoelens en gedachten van consumenten. Even weg uit de dagelijkse sleur in de hoop dat dit korte moment van plezier wordt gekoppeld aan het betreffende merk. Ook een vorm van afleiding dus eigenlijk en onderzoek toont aan dat het werkt (Strick e.a., 2012). Het volgende filmpje (reclame voor het Rijksmuseum) illustreert een en ander:
Een paar mooie voorbeelden nog:
Bronnen:
Bommel, T. van, 2014, Hoe reclame werkt zonder dat we het doorhebben, Studiostt, Utrecht.
Strick, M., Holland, R.W., Van Baaren, R.B. en Van Knippenberg, A., 2012, ‘Those who laugh are defenseless: How humor breaks resistance to influence,’ Journal of Experimental Psychology: Applied, volume 18(2), pp. 213-223.