Alarmbrief bij boete?

Om verkeershufters écht een lesje te leren moet een boete voortaan binnen een week op de mat vallen met een persoonlijke brief over de gevaren van asociaal rijgedrag. Dat is een van de maatregelen waar CDA-Kamerlid Wytske Postma voor pleit in haar plan om de verkeersveiligheid te verbeteren, zo meldt de Telegraaf.

Ik besprak haar ideeën op BNR Nieuwsradio. Het is erg goed dat er extra aandacht wordt gevraagd voor de verkeersveiligheid en maatregelen als meer staande houdingen, hogere pakkans en sneller een boete op de mat, juich ik van harte toe.

Maar een brief met cijfers van verkeersslachtoffers en een persoonlijk verhaal van een slachtoffer of ervaringen van mensen van Rijkswaterstaat, daar geloof ik helemaal niet in. Waarom niet? Verkeersovertreders redeneren hun eigen schuld en onkunde meestal weg via externe attributie (‘het ligt niet aan mij’) ofwel cognitieve dissonantie reductie (‘ik doe niet gevaarlijk, ik kan dit gewoon als goede chauffeur‘ of slachtofferschap (‘ze moeten mij weer hebben, ga boeven vangen!’).

Op het moment dat zij de bekeuring krijgen die in hun ogen veelal niet terecht is, werkt een brief met ‘belerende inhoud’ als een rode lap op een stier. De kans dat men dat meer zal volharden in de gedachte dat de bekeuring onterecht is, neemt daarmee toe.

‘BELERENDE BRIEF BIJ VERKEERSBOETE ZET GEEN ZODEN AAN DE DIJK’

Categorie

Op de radio

Related Projects