Appen even erg als dronken achter stuur

Appen en telefoongebruik zijn misschien nog wel gevaarlijker dat drank. Want je bent en afgeleid en niet op de weg aan het letten.’ Dat stelt advocaat Hanneke Comans-Diesfeldt in Dit is de Dag. Naast de advocaat waren auto-journalist Carlo Brantsen en ik aanwezig.

Vandaag eistte de rechtbank in Alkmaar een celstraf van 6 maanden tegen Pamela H. die vorig jaar de 21-jarige Yannick Frijns doodreed. Volgens de rechter wees alles erop dat Pamela zat te appen tijdens het rijden toen ze Yannick van haar fietst schepte.

Zelf pleit ik al langer voor strenger straffen. ‘Een boete die vaak wordt opgelegd staat niet in verhouding. Een puntensysteem waarbij je je rijbewijs kan verliezen zou effectiever zijn. Volgens auto-journalist Carlo Brantsen is het belangrijk dat het imago van mensen die appen in de auto verandert. ‘Dan ben je gewoon een loser.’ Hij pleit voor vernederende postbus 51-spotjes. Helaas heeft appen in e auto nu nog gen loser-imago, stel ik, en bij automobilisten die vaak narcistische trekjes vertonen kan vernedering helemaal verkeerd uitpakken.

Een boeiend item met veel discussie: ‘Bestraf appen achter het stuur net zoals rijden onder invloed’ 

Gastheer was Renze Klamer.

 

Categorie

Op de radio