Autoloze zondag

Het kabinet bekijkt of een maandelijkse autoloze zondag een oplossing is voor de stikstofcrisis. Ook een algemene snelheidsverlaging op alle snelwegen naar 100 kilometer per uur is een maatregel die het kabinet op dit moment onderzoekt. Ik sprak er over in Spraakmakers op ooO Radio 1 en Ask me Anything van BNR. Ook v00r  Metronieuws mocht ik mijn visie geven.

Als we allemaal wat kritischer naar ons eigen autogebruik zouden kijken, wat flexibeler om zouden gaan met alternatieven (vaker fietsen, ritten combineren en thuiswerken) zou het allemaal niet nodig zijn. “De fiets en ov als het kan, de auto als het moet”,  dat zou een hoop schelen. Maar gemak en voor een belangrijk deel zelfverzonnen noodzakelijkheid drijven ons de auto in.

Met de groeiende bevolking moet het consumptiepatroon (waaronder ons autogebruik) veranderen, maar dat zien velen nog niet. Er wordt nog massaal naar de buurman gewezen en ontkent. Al met al lijkt mij een autoloze zondag geen serieuze optie. Het zet geen zoden aan de dijk. Dat wordt voor de een een dagje plezier en voor de ander een dagje afzien. Veel autoverplaatsingen zullen worden verplaatst naar andere dagen. De economie, de omvang van de bevolking en de mentaliteit zijn anders dan in 1974.