Bang om te rijden?

Ruim 70 procent van de Nederlandse automobilisten zit wel eens gestrest achter het stuur. Mannen zijn vooral onzeker over hun rijkennis, terwijl vrouwen eerder twijfels krijgen als het gaat over hun rijvaardigheden. Dit blijkt uit een enquête van de ANWB onder duizend Nederlandse automobilisten. Vooral de verkeersregels in het buitenland, rijden in het donker en onduidelijkheid over de toegestane snelheid op de snelweg zorgt voor onzekerheden bij de ondervraagden. Daarnaast zorgen oplichtende lampjes op het dashboard en bijzondere verrichtingen, zoals fileparkeren en de hellingproef de Nederlanders het nodige angstzweet.

BNR Nieuwsradio sprak hierover met een aantal betrokkenen. Aan mij vroegen ze wat er tegen te doen was. Ik gaf de volgende adviezen:

– zet voor jezelf op een rijtje wat jou onrustig maakt in de auto. Oefen daarmee en als die situatie zich voordoet,  let dan extra goed op en rij wat langzamer;

– als je voor een bepaalde situatie echt onredelijk bang bent, probeer die dan te vermijden. Als je bijvoorbeeld echt de stuipen krijgt van mist of gladheid, stap dan niet in de auto.

Aan de wegbeheerders geef ik het advies om situaties waar veel mensen moeite mee hebben optimaal in te richten. Denk aan tunnels of erg donkere wegen. En dan nog dit: ken je mensen in je omgeving die bang zijn voor bepaalde verkeerssituaties? Geef ze eens een complimentje als ze er ‘doorheen’ zijn. Niets werkt zo goed voor het zelfvertrouwen als waardering van anderen!

Klik op het plaatje voor het radiofragment van BNR.

angst

 

Categorie

Op de radio