Blauwe vlek in Slotermeer

Het is al jaren een van de beruchtste kruispunten van Amsterdam: dat van de Burgemeester R√∂ellstraat met de Burgemeester Van Leeuwenlaan. Nu heeft de gemeente een nieuwe oplossing bedacht die de veiligheid moet verbeteren: een knalblauwe kleur. De roep van buurtbewoners om verkeerslichten was sterk. Maar volgens de gemeente wordt het kruispunt daar niet veiliger door, omdat mensen dan ook lang moeten wachten als er weinig verkeer is. ‘De ervaring is dat daardoor dan meer mensen juist door rood gaan rijden’, zei een woordvoerder.

Als alternatief voor verkeerslichten is naar de blauwe verf gegrepen. Bewoners zijn daar verre van blij mee. Niemand begrijpt het doel en het leidt volgens sommige tot verwarring.

Maar waarom doet de gemeente zoiets? Het lijkt mij een ongelukkige interpretatie van het gegeven dat blauw een kleur is die het beste contrast weergeeft. Zo zijn in Kopenhagen diverse zebrabaden voorzien van een blauwe ondergrond. Daardoor daalt het aantal ongelukken. De zebra’s worden eerder opgemerkt door naderende automobilisten.¬† Daarbij laat onderzoek zien dat het de effectiviteit wel afhankelijk van de intensiteit van het verkeer en ook van het type weg waar het blauwe vlak is aangebracht.

Voor AT5, de lokale Amsterdamse omroep beschreef ik in het kort het verschil tussen een blauwe ondergrond gebruiken en een knalblauw vlak aanbrengen op een gevaarlijk kruispunt. Daarvan zie ik eerlijk gezegd het nut niet. Uit enkele interviews met verkeersdeelnemers blijkt dan ook vooral onbegrip en verwarring. Verwarring in het verkeer is nooit goed. Mensen gaan onvoorspelbaar reageren. Dit soort kermisachtige aanpassingen van de weg heeft vaak even effect omdat mensen uit verbazing oplettender zijn. Maar of ze dan meer opletten op het blauwe asfalt of op het verkeer (wat eigenlijk zou moeten) is maar de vraag. En een blijvend effect is er meestal niet, het went snel en het felle blauw verdwijnt door slijtage en vuil ook snel.

Voor een voorbeeld van een zebra op blauwe ondergrond hoeft men overigens niet helemaal naar Kopenhagen. Ons eigen Nieuwegein heeft daar ook een paar van liggen (zie foto hieronder).

(Helaas is het item niet terug te luisteren)

Categorie

Op de radio