De opkomst van de dashcam

Er is een run op dashboardcamera’s. In Groot Brittannië zijn de verkopen met maar liefst 918 procent gestegen in een jaar tijd. Maar ook in Nederland worden ze steeds populairder. En het mag. Filmen aan de openbare weg is deel van de vrije nieuwsgaring, en die geldt voor burgers net zo hard als voor televisiezenders. Bij publicatie van je beelden, loop je overigens wel kans in aanvaring te komen met de privacywetgeving.

Toch adviseert de politie sinds kort zelfs een dashcam aan te schaffen. En dat we toch wel luisteren naar wat de politie zegt, blijkt onder meer  uit het feit dat kort na het bekend maken van dit advies, bij een lokale shop in Noord-Holland de dashcams over de toonbank vlogen.

Verzekeraars accepteren beelden van de dashcam als bewijs. Veel gebruikers voeren dit dan ook als reden aan om zo’n camera op het dashboard te plaatsen. Maar een beetje sensatiezucht speelt ook mee. Prachtige beelden van een meteoriet in Rusland die vlak voor een dashcam ter aarde stortte, spectaculaire ongelukken die van dichtbij worden vastgelegd en indrukwekkende shots van neerstortende vliegtuigen, hebben de dashcam internationaal bekendheid gegeven.

Met Editie NL van RTL 4 maakte ik een korte reportage over de motieven en mogelijk de gevaren om een dashcam te gebruiken. Kijk hieronder mee naar het item.

Ook sprak ik er over met RTV Noord-Holland en NPO Radio 1. Klik op de omroep om het fragment te beluisteren.