De psychologie van 100 km/uur

Volgens het Algemeen Dagblad geeft het opheffen van 80 km/u-zones automobilisten een bevrijdend gevoel. Is dit ook zo? Twee verkeerspsychologen reageren.

Cees Wildervanck zegt dat mensen graag de illusie hebben ergens eerder te zijn. Die illusie geeft de hogere snelheid. Ook is volgens Wildervanck 80 km/uur rijden op de snelweg saai. De automobilist krijgt gewoon te weinig te doen. De automobilist gaat daarom op zoek naar de meest comfortabele snelheid, waarbij je voldoende prikkels krijgt om alert te blijven. Maar zonder dat er stress ontstaat. als laatste reden waarom 80 rijden zoveel irritanter is dan 100, noemt Wildervanck dat we ons niet graag laten vertellen hoe hard we mogen rijden. We maken het liefste zelf uit wat de beste snelheid is.

Volgens verkeerspsycholoog Gerard is de ‘drang naar opschieten’ ook te wijten aan de macht van de auto. Die auto kan zoveel harder dan 80 km/uur. En daarnaast is ook de weg gemaakt voor hogere snelheden. Daarom voelt 80 km/uur zo langzaam en onrechtvaardig. Ook zorgt tachtig rijden voor een milieu-ergernis: ‘wij’ moeten langzamer rijden omdat ‘zij’ dat beter vinden voor het milieu.

Algemeen Dagblad van 80 naar 100

Categorie

In de krant