Drugs in verkeer onderschat probleem

Sinds de speekseltest in juli 2017 is ingevoerd zijn 1250 automobilisten betrapt met drugs op achter het stuur. In bijna de helft van deze aanhoudingen hadden de chauffeurs verschillende soorten drugs door elkaar gebruikt (waaronder alcohol). Aldus het Openbaar Ministerie.

Sinds een jaar gebruikt de politie nieuwe speekseltesten en die zijn een groot succes: er zijn veel meer automobilisten gesnapt. Cannabis was de meest gebruikte drug, gevolgd door amfetamine en cocaine. Deze middelen hebben veel invloed op de rijvaardigheid.

Het gebruik van cannabis kan leiden tot verminderde concentratie, een lagere reactiesnelheid en meer slingerbewegingen. Bestuurders die alleen cannabis hebben gebruikt, lijken zich daar meestal wel van bewust te zijn en proberen voorzichtiger te gaan rijden. Ondanks het aangepaste gedrag is het risico te vergelijken met rijden na het drinken van diverse glazen alcohol.

Onder invloed van cocaïne en amfetamine hebben bestuurders vaak het gevoel hebben dat ze nog prima kunnen rijden, doordat het tot een verhoogd gevoel van alertheid leidt. Ondanks een hogere reactiesnelheid beïnvloedt het de rijvaardigheid negatief omdat men meer risico’s neemt en sneller en agressiever gaat rijden.

Stand.nl op NPO Radio 1 besteedde er aandacht aan met de stelling ‘Drugs in het verkeer is een onderschat probleem.‘ Ik droeg mijn steentje bij aan de uitzending en sta volledig achter de stelling (in totaal waren 85% van de luisteraars het daar mee eens).

Luister mee naar deze zeer informatieve uitzending:

 

 

 

 

 

 

 

Voor het beschrijven van de effecten van de drugs in het verkeer is gebruik gemaakt van een SWOV-factsheet.

Categorie

Op de radio