Drukte over drukknoppen

Omdat er nogal wat misverstanden zijn ontstaan over de werking van drukknoppen bij verkeerslichten (en ongelukkige citaten die mij zijn toegeschreven in de media), geef ik hieronder doormiddel van 5 vragen mijn standpunt weer over dit onderwerp, zonder tussenkomst van journalisten.

Worden deze drukknoppen door gemeenten soms voor spek en bonen aangebracht?

Nee, natuurlijk niet. Gemeenten hebben wel wat beters te doen en kunnen hun geld beter besteden dan nepknoppen bij verkeerslichten aan te brengen. Om het in termen van deze tijd te vatten: ‘dat er bewust nepknoppen worden ge├»nstalleerd is fake news!’

Is het altijd noodzakelijk om te drukken om groen te krijgen?

Nee, dat ook niet. Als er een werkende lus in het wegdek zit bij het naderen van het verkeerslicht, kan het zijn dat een fietser daar al door ‘aangemeld’ is. Drukken is dan niet meer noodzakelijk. Net als een tweede keer drukken op zo’n knop geen zin heeft. Ook als iemand aan de overkant al heeft gedrukt, is jouw druk op de knop overbodig.

Waarom zijn sommige drukknoppen voorzien van een afteller?

Een afteller (meestal in de vorm van een kring lichtjes die tegen de klok in een voor een verdwijnen) geeft de fietser of voetganger niet alleen de zekerheid dat hij of zij is aangemeld en dus groen krijgt na enige tijd, maar ook nog eens een idee van hoe lang dat nog gaat duren. Dit ‘psychologische effect’ leidt bewezen tot ondrukking van de neiging om door rood te gaan┬á en is dus een slimme toepassing.

Heeft de drukknop het eeuwige leven?

Ik denk het niet. De techniek gaat snel vooruit. Verkeerslichten worden ‘slimmer’, verschillende verkeersstromen worden eerder gedetecteerd en op basis daarvan kan de doorstroming verbeterd worden. Wellicht maakt dit op den duur drukknoppen overbodig. We moeten dan wel vertrouwen krijgen in dat we aan de beurt komen, want met een groeiende drukte blijft soms even wachten waarschijnlijk wel noodzakelijk.

Ergo: wel of niet drukken?

Wel drukken! Je wordt nooit in de mailing genomen, dus drukken is verstandig omdat je anders onnodig kan staan wachten. Het feit dat je druk op de knop in sommige gevallen niet nodig was (bijvoorbeeld als iemand aan de overkant je al voor was), doet daar niets aan af. Neem gewoon het zekere voor het onzekere.

Related Projects