Finale Spitsbrekers 2019

Wie weet het beste de file te ontlopen?

Spitsbrekers is een initiatief van BNR Nieuwsradio. Daarin wordt op zoek gegaan naar slimme, inspirerende initiatieven van bedrijven die de files weten te omzeilen of negeren (zie www.spitsbrekers.nl).

De zoektocht naar de beste Spitsbreker begon een jaar geleden tijdens de BNR Mobility Week. Na de selectie van tien genomineerde bedrijven eind vorig jaar bleven in mei vijf finalisten over: Arcadis, Funding Circle Nederland, Medisch Spectrum Twente, True Legends en Vodafone/Ziggo. Deze bedrijven voerden de afgelopen weken volop campagne om hun file-oplossingen onder de aandacht te brengen.

Oordeel jury en publiek

Na diep beraad van de jury (die bestond uit Tineke Netelenbos, Jos Hostelle, Carlo van de Weijer en ikzelf) kozen we het fietsbeloningssysteem van Medisch Spectrum Twente tot Spitsbreker van het jaar vanwege het grote effect dat het ziekenhuis bereikt in de regio. De stem van de jury telde voor 70% mee in het eindoordeel. Het publiek stemde ook en hun stem telde voor 30% mee. Het publiek was overigens in meerderheid geen andere mening toegedaan dan de jury.

Het Medisch Spectrum Twente inspireert bovendien veel andere instellingen in Nederland, zoals andere ziekenhuizen, om het personeel ook anders te laten reizen. Het mobiliteitsbeleid is zes jaar geleden ingevoerd en consequent doorgevoerd. Het fietsbeloningssysteem kost weinig, maar levert veel op. Ruim 2000 medewerkers maken er gebruik van.

Gerrit van der Kolk van Medisch Spectrum Twente is bijzonder verheugd met de Spitsbreker-award. ‘Ons fietsbeloningssysteem is heel simpel en relatief goedkoop, maar we hebben een grote impact op verkeersdrukte in Enschede. We hebben heel veel medewerkers uit de auto en op de fiets weten te krijgen. Omdat dit systeem makkelijk toepasbaar is in andere organisaties willen we ze graag helpen om ook te veranderen: minder auto, meer op de fiets’, zegt hij.

Mooie traditie

Tijdens de finale onderstreepte verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen het belang van de competitie voor bedrijven. ‘We hebben jullie hard nodig, want met de toenemende mobiliteit wordt het een steeds grotere uitdaging om met elkaar allemaal te blijven doorrijden. Alle denkkracht is van harte welkom’, zei ze. Van Nieuwenhuizen ondersteunt het Spitsbrekers-initiatief. ‘Ik ben heel blij dat BNR dit organiseert. Wat mij betreft een mooie traditie.’

BNR Thuiswerkdag

Hoofdredacteur Sjors Fröhlich van BNR Nieuwsradio maakte bekend dat Spitsbrekers doorgaat. Het nieuwe seizoen start al snel.  Bovendien kondigde Fröhlich een nieuw initiatief aan. ‘We zetten een tandje bij. Op donderdag 21 november organiseren we de BNR Thuiswerkdag. BNR Nieuwsradio werkt dan thuis. We geven het goede voorbeeld en ik roep andere bedrijven op om zich daarbij aan te sluiten.’

Maar bovenal: Medisch Spectrum Twente, van harte gefeliciteerd!

Related Projects