Gehecht aan vaak stilstaande tweede auto

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) deed onderzoek naar het bezit, het gebruik en de waardering van de tweede auto binnen huishoudens. De belangrijkste conclusies uit dit onderzoek zijn het feit dat ongeveer twee derde van de auto’s in huishoudens met meerdere auto’s vrij strikt door één persoon gebruikt worden en dat zelfs onder ‘gunstige’ omstandigheden zoals goede alternatieve vervoersopties of een auto die vaak stilstaat respondenten nauwelijks overwegen een auto van de hand te doen.

Ik sprak er over op BNR Nieuwsradio. Het gevoel van ‘altijd beschikbaar’,  ‘onafhankelijkheid’ en vrijheid, doet mensen de tweede auto koesteren en de alternatieven (fiets, ov of deelauto) worden als lastig gezien. In combinatie met de redelijk stabiele en goede economische situatie voor
veel huishoudens blijven tweede auto’s – zelfs als deze heel vaak stilstaan – een onderdeel van de  vervoersbehoefte van het huishouden. Dit biedt weinig ruimte om het autobezit en/of het autogebruik in deze huishoudens te verminderen.

Luister mee: Tweede auto’s in huishouden weinig gebruikt, maar wel geliefd!

Voor meer details over het onderzoek van het KiM: Autogebruik in huishoudens met meerdere auto’s

Categorie

Op de radio