Grapjurk fopt ons brein

Is deze jurk uit het plaatje hieronder blauw met zwart of goud met wit? Deze vraag zorgde voor complete verwarring op internet. Hoe kan het dat we een simpele foto zo verschillend interpreteren?

media_xl_2802948

Twee mensen die op dezelfde monitor naar de foto kijken, kunnen toch verschillende kleuren zien. Het ligt niet aan je computer en ook niet aan je ogen. Zoals zo vaak zit het tussen de oren. Het ligt aan de manier waarop onze hersenen de kleur van een lichtbron corrigeren. Mensen zijn gewend om te zien in daglicht, maar daglicht verandert van kleur. Van oranje-rood in de vroege ochtend, tot blauw-wit in de middag en vervolgens weer rood in de schemering. Wat je als mens automatisch doet als je de kleur van een object bepaalt, is de kleur van de lichtbron wegfilteren. Daarna zie je de echte kleur van het object.

De kleuren op deze foto zitten kennelijk op een bijzondere grens. “Dus mensen filteren of de blauwe kleur weg, waarna ze wit en goud overhouden, of ze filteren de gouden kleur weg, waarna ze blauw en zwart overhouden”, zegt Bevil Conway, neurowetenschapper aan de Wellesley-universiteit. 

Een andere neurowetenschapper, Jay Nietz (Universiteit van Washington), zegt: “Ik bestudeer al dertig jaar individuele verschillen in zicht, en dit is een van de vreemdste die ik ooit heb gezien.’ 

Zelf zie ik goud met wit en kan ik me bijna niet voorstellen dat iemand het anders ziet. Maar mijn oudste dochter zweert dat hij zwart met blauw is. Hieronder een foto met de verschillende varianten waarin hij wordt waargenomen. De middelste is de echte foto.

2803237

 

 

 

 

 

 

Wat later in de tijd ging er weer een andere illusie op internet rond. Loopt onderstaande kat naar boven of beneden?

d796b028-be1b-4c80-8980-649b5984e945-medium

 

 

 

 

 

 

Gelet op de kat zou je zeggen dat hij naar beneden gaat, omdat hij zijn staart omhoog heeft. Dat doen ze om hun evenwicht te behouden. Een kat die naar boven loopt, zou zijn staart naar beneden houden.

Ben je meer op beweging ingesteld klik dan hier en zeg welke kant de metro oprijdt.

Bronnen:

Kruidhof, J., 2015, Waarom zien mensen verschillende kleuren in deze jurk? Trouw, 27 februari,

Velden, L. van der , 2015, Strijd om jurk: witgoud of zwartblauw? De Volkskrant, 27 februari.

Doorn, E, van, 2015, Geen jurk, maar een kat; loopt hij de trap op of af? Metro, 10 april

Categorie

Leuk!