Gratis parkeren redding middenstand?

Gratis parkeren lokt meer mensen naar de stadscentra en doet de omzet van de winkels en horeca aanmerkelijk stijgen. Dat zegt hoogleraar Cor Molenaar en hij  vindt het daarom tijd worden dat Nederlandse gemeenten gratis parkeertijden, zoals een gratis parkeermaand, invoeren. “Daarmee zouden de binnensteden weer meer bezoekers kunnen trekken. Dat is goed voor iedereen, voor gemeenten maar ook de winkels kunnen de extra impuls goed gebruiken.”

Vandaag stond op Radio 1 de vraag centraal: “Bent u het met de hoogleraar eens?”

Naast veel luisteraars werden onder andere Henk Wijngaard (jawel, die van de dertig tonnen diesel) en ik, naar hun mening gevraagd.

Ik was het er niet mee eens en maakte daarmee deel uit van de minderheid. De meesten dachten echt dat dit de middenstand zou redden. Misschien dat de Mediamarkten er wel bij varen, maar steden vol auto’s en uitlaatgassen doen naar mijn mening meer kwaad dan goed.

Aanleiding voor de discussie was de plaats Cardigan. De parkeermeters in deze stad in Wales zijn al weken kapot, hetgeen volgens bronnen tot veel meer bezoekers en een omzetstijging van 50% voor winkeliers en horeca leidt. De levendigheid is terug in de stad, zegt men. Tja, hoe definieer je levendigheid? En hoe slecht was het met die stad gesteld voordat je er gratis kon parkeren? In Nederland is het vooral een manier om plekken waar je nog niet dood  gevonden wil worden enigszins aantrekkelijk te maken. Een beetje leuke stad hoeft het daar mijn inziens gelukkig niet van te hebben.

Luister hier naar het fragment dat begint op 25 minuut en 5 seconden.

parkeren_betaald_312

 

 

 

 

 

 

 

 

(Bron inleiding: Telegraaf)

Categorie

Op de radio