Helm op en van het fietspad af

Met ingang van deze week worden snorfietsers in Amsterdam bekeurd als ze zonder helm rijden en/of op het fietspad. Na aanvankelijk heftige reacties lijkt bijna iedere snorfietser zich er bij neer gelegd te hebben. Hoe kan dat?

Toen de maatregel werd afgekondigd werd dat door veel snorfietsers als inperking van hun vrijheid ervaren. Reactance was het gevolg. Reactance is de gedragsmatige respons van een persoon om een bedreigd gevoel van gedragsvrijheid te beschermen of te herwinnen. Het is een normaal menselijk verschijnsel die ieder mens zal vertonen als hij geconfronteerd wordt met een (onvrijwillige) inperking van zijn vrijheid. Meestal leidt dat tot wat overdreven reacties.

Maar nu bekend is dat er beboet gaat worden, kiezen de meeste snorfietsers eieren voor hun geld. Realiteitszin overheerst en men gaat de mogelijke boete uit de weg. Als er echter op termijn niet of nauwelijks gecontroleerd zal worden, pakt men de vrijheid weer net zo makkelijk terug en gelooft men het wel met die helmen en op de rijbaan rijden. Dan is de recalcitrante stemming dus ook snel weer terug. Strenge en blijvende handhaving is dus noodzakelijk.

De Volkskrant schreef hierover:

Helm óp en van het fietspad áf: het Amsterdamse snorfietsverbod is nu echt ingegaan

 

Categorie

In de krant