Kinderen gevaarlijker dan bellen in de auto

Niet handsfree bellen achter het stuur kost je in Nederland 220 euro. Maar zijn andere afleidingen tijdens het autorijden niet riskanter? Australische onderzoekers monteerden camera’s in 12 gezinsauto’s waarin kinderen worden vervoerd tussen de 1 en 8 jaar oud en analyseerden wat er gebeurde tijdens ritjes met kinderen in de auto.

De resultaten? Tijdens een rit van een kwartier hebben ouder hun ogen gemiddeld 3 minuten en 22 seconden niet op de weg, maar op de achterbank. Het meest hebben ze contact via de achteruitkijkspiegel, maar er wordt ook omgedraaid en zelfs gespeeld met de kinderen. In meer dan 70 procent van de gevallen hadden kinderen verkeerde zitjes, waardoor ze te veel bewegingsruimte hadden en de ouders afgeleid waren.

Met de data gingen de verkeerskundigen aan het rekenen. Ze calculeerden dat met kinderen rijden twaalf keer zo afleidend is als op je mobieltje telefoneren tijdens de rit. Met een mobieltje in de hand heb je achter het stuur eenĀ 2,8 keer zo hoge kans op een ongeluk als wanneer je geconcentreerd rijdt. Een simpele rekensom leert dat het risico op een ongeluk met lastige kinderen 33,6 keer zo hoog is.

Ik werkte mee aan een reportage van Editie NL over dit onderwerp.

Categorie

Op TV