Mag je bier drinken achter het stuur?

Die vraag stelde een luisteraar aan het radioprogramma ‘Bureau Kijk in de Vegte’ op NPO2. Het antwoord is misschien voor sommigen verrassend, maar dat mag! Het is bij wet niet verboden om te drinken achter het stuur. Zolang je maar niet boven het toegestane alcoholpromillage uitkomt.

Voor bestuurders die korter dan 5 jaar hun rijbewijs hebben (beginnende bestuurders) geldt een limiet van 0,2 promille. Dat komt overeen  met ongeveer een glas. Voor ervaren bestuurders is deelname aan het verkeer verboden vanaf een bloedalcoholgehalte van 0,5 promille. Dit komt overeen met ongeveer 2 glazen alcohol binnen een uur. Natuurlijk moet het drinken achter het stuur niet leiden tot slingeren, want artikel 5 van de Wegenverkeerswet zegt: Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.

Een biertje drinken mag dus achter het stuur – mits men onder de limiet blijft – maar het is zeer af te raden. Alcohol en verkeer gaan niet samen, dus moet je dat op alle manieren voorkomen. Langsrijdende automobilisten kunnen er aanstoot aan nemen, de politie kan je staande houden en vaak smaakt het tweede biertje nog beter, dus breng je jezelf in verleiding.

Dat het op zich niet verboden is, is niet zo gek. Je kunt je thermoskan ook volladen met whiskey. Van de buitenkant kun je dus sowieso niet zien wat er werkelijk aan de hand is.

Luister hier naar het fragment: Mag je bier drinken achter het stuur?

Categorie

Op de radio

Related Projects