Mannen kunnen niet tanken

“Mannen kunnen niet tanken,” … ten minste, dat zou je kunnen opmaken uit onderzoek dat aantoont dat mannen veel vaker dan vrouwen de verkeerde brandstof tanken. Maar als verzachtende omstandigheid kan worden aangevoerd dat mannen natuurlijk ook aanzienlijk vaker tanken dan vrouwen.

In 2018 heeft de ANWB veertienduizend (!) automobilisten geholpen die verkeerde brandstof hadden getankt. Dat zijn er dus gemiddeld mer dan 40 per dag. Ze gooien benzine in een dieselauto of vice versa.  Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de ANWB.

De oorzaken variëren. Mensen die in een andere auto rijden dan ze gewend zijn, tanken uit gewoonte de brandstof die ze in hun eigen auto doen. Onoplettendheid (afleiding) is ook een oorzaak, oververmoeidheid kan een rol spelen.

Benzine tanken in een dieselauto is schadelijker dan andersom. En als je het door hebt: niet starten, zelfs geen contact maken, maar hulp inroepen.

In augustus besloot een vrouw die zich bewust werd van haar fout de tank leeg te zuigen met een stofzuiger. Niet voor herhaling vatbaar: zowel de stofzuiger als de auto vlogen in brand en er was meer dan € 30.000 schade.

Ik sprak er over op BNR Nieuwsradio: Tanken moeilijker dan je denkt!

Categorie

Op de radio