Meer mensen op alcoholcursus

Sinds het alcoholslot is afgeschaft, worden er meer mensen op een verplichte alcoholcursus gestuurd. Het cursusaanbod van het CBR bestaat uit de EMA en de LEMA. De EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer) is een tweedaagse cursus over de risico’s van alcoholgebruik in het verkeer. De cursus is verplicht en de overtreder moet deze zelf betalen en er vrij voor nemen van zijn/haar werk: bij weigering wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Mensen met een lager promillage en beginnend bestuurders kunnen naar de LEMA cursus (Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer), een soort ‘light version’ van hetzelfde type cursus.

Veel enthousiaste deelnemers zijn er echter niet, bleek uit een evaluatiestudie enige tijd geleden. De cursisten zien vaak de noodzaak van de cursus niet in en balen van de hoge kosten die ze moeten maken en de vrije dagen die ze kwijt zijn. De meeste deelnemers gaan zodoende met veel weerstand de cursus in en staan onvoldoende open voor de boodschap die er wordt uitgedragen.

Ik sprak over de cursus op BNR Nieuwsradio. In het gesprek probeerde ik de aandacht van de presentator nog te verleggen naar ons mooie programma Rijden zonder Invloed. Hier ligt het accent meer op het voorkomen van rijden onder invloed. Voorkomen is immers beter dan genezen. Maar daar had de presentator geen oren naar; hij wilde het echt over de alcoholcursussen hebben. En dat deden we zodoende.

Klik hier voor het artikel en fragment.

IMG_0196

 

Categorie

Op de radio