Brengt de Milieuzone Utrecht een schone stad echt dichterbij?

Op 28 mei dient het kort geding dat de KNAC aan heft gespannen tegen de gemeente Utrecht in verband met de ingestelde milieuzone in het stadshart. Oudere personen- en bestelauto’s op diesel en vrachtauto’s worden in de milieuzone geweerd, omdat zij veel vervuilende uitstoot veroorzaken. Dieselauto’s ouder dan veertien jaar die zich binnen de milieuzone begeven krijgen automatisch een bekeuring. Die is nu nog 90 euro voor auto’s maar de gemeente wil dat in de toekomst verhogen naar 160 euro. Vrachtwagens moeten 220 euro betalen.

De dag voor het proces vroeg RTV Utrecht naar mijn mening over deze kwestie. Ik onderschrijf de noodzaak om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren en moedig de gemeente hierin van harte aan. Ik denk echter niet dat de milieuzone daar nu echt aan gaat bijdragen.. Ik wijs bovendien op het gevaar van de rechtszaak: als die verloren wordt, moet de ‘milieubeweging’ weer flink wat stapjes terug doen en loopt zij imagoschade op. De vergelijking met de carpoolwisselstrook bij Diemen van enige decennia geleden ligt voor de hand.

Tot slot wijs ik nog op een beetje inconsequente boodschap van de gemeente. Het interview vond plaats midden in de milieuzone en ik word werkelijk omringd door enorme parkeergarages. Daarom herhaalde ik nog maar eens mijn boodschap die ik enige weken terug ook in het Utrechts Nieuwsblad deed: een slechte bereikbaarheid per auto is het beste wat Utrecht kan overkomen. Eerder deze week werd bekend dat de oudere steden van Nederland (steden met veel monumenten) erg gewild zijn: mensen komen en wonen er graag, waardoor bevolking en bezoek er een stuk harder groeien dan in ‘nieuwere’ steden (bron o.a. NOS). Vang die auto’s ook daarom op aan de rand en maak de harten van de stad autovrij! De bedoeling van de milieuzone is goed, maar ik vraag Utrecht om wat grotere stappen te durven nemen!’

Klik hier voor het bericht op de website van RTV Utrecht en op het plaatje hieronder voor het televisiefragment. Kies daarbij voor 28 mei en zet cursor op 2.21.

media_xll_2573564