Puntenrijbewijs voor iedereen?

Volgens een nog vertrouwelijk advies van het openbaar ministerie aan de ministers Schultz van Haegen (Infrastructuur), moet iedere automobilist een puntenrijbewijs krijgen. Bij te veel verkeersovertredingen wordt het rijbewijs ingetrokken.

Wanneer het puntenrijbewijs wordt ingevoerd, bestaat de kans om minimaal zes maanden je rijbewijs kwijt te raken. Iedereen die straks twee keer binnen vijf jaar wordt gepakt voor rijden met alcohol op, bumperkleven of te hard rijden, moet eraan geloven.

Maakt deze maatregel het  verkeer veiliger? We moeten niet verwachten dat daarmee al het ‘hufterige’ gedrag in het verkeer verdwijnt. Aan de pakkans, die heel belangrijk is bij de dreiging van een boete, verandert immers weinig.

Vanuit  psychologisch perspectief is het desalniettemin een goed idee is. We weten ook dat mensen sterk verschillen in de mate van zelfcontrole, en juist die zelfcontrole is zo belangrijk in het verkeer. Voor wie zichzelf wat minder onder controle heeft, kan de invoering van een puntenrijbewijs net het duwtje zin wat men nodig heeft. Het rijbewijs kwijt raken is voor iedereen een schrikbeeld, ongeacht inkomen of sociale positie. Met een boete wordt de misstap min of meer afgekocht, hetgeen voor mensen met relatief veel geld makkelijker is dan voor hen die weinig geld hebben. Een puntenrijbewijs is daarom ook eerlijker. Je kunt met een beginsaldo van 9 punten – en dat is psychologisch belangrijk – ook niet meer zeggen dat je niet gewaarschuwd bent.

Gerard sprak er over in het programma Editie NL van RTL 4.

Overzicht

Editie NL

Categorie

Op TV