Roze auto’s meeste schade

In de categorie opvallende nieuwtjes valt het bericht dat het Centrum van Verzekeringsstatistiek bekend maakt: roze auto’s veroorzaken de meeste schade. Vooral roze Chevrolets en Suzuki’s blijken een gevaar op de weg. Opvallend, want andere warme kleuren die het zelfde kleurenspectrum vallen (zoals geel en oranje), bevinden zich juist heel laag in de lijst met grootste brokkenmakers.

Hoe kan het dat roze auto’s zo botsgevoelig blijken? Een politiek incorrecte verklaring dat roze auto’s het meest door vrouwen worden bestuurd, gaat niet op, want mannen rijden over het algemeen verreweg de meeste schade. Zou het misschien kunnen dat ze meer irritatie opwekken bij andere bestuurders, die roze bolides? Best voorstelbaar, maar de roze autobestuurders veroorzaken zelf de meeste schade. Het zou kunnen dat die roze auto’s minder gebruikt worden, meer mooi-weer-auto’s zijn (vooral die Chevrolets dan) en dat de bestuurders daarom minder rijervaring hebben.

Sommige statistieken laten zich lastig verklaren. Ik sprak er over op Radio 2 met Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte. Luister hier naar het fragment:

Roze auto’s veroorzaken meeste aanrijdingen. Hoe kan dat?

Categorie

Op de radio