Techniek en verantwoordelijkheid

Vrachtwagens worden langzaam maar zeker voorzien van de modernste technieken die het de chauffeurs zo makkelijk mogelijk moeten maken. Camera’s en radarsensoren houden de omgeving in de gaten, er wordt gewaarschuwd als de wagen over de streep dreigt te gaan; toekomstige systemen worden vergeleken met de automatische piloot van een vliegtuig.

Het idee is dat doordat het rijden op de snelweg uit de handen van de chauffeur wordt genomen, deze tijd heeft om andere dingen te doen. Zo zou hij taken van het logistieke centrum kunnen overnemen en kunnen zelfstandige chauffeurs bijvoorbeeld de administratie bijwerken. Hierdoor zou de invulling van het beroep vrachtwagenchauffeur een andere invulling krijgen.

Ik sprak op Radio Gelderland over de gevolgen hiervan met betrekking tot verantwoordelijkheid, aansprakelijkheid en rijplezier. Ook keken we vooruit op gelijksoortige ontwikkelingen bij personenauto’s.

Helaas is het naluisteren op de site van Radio Gelderland wat ingewikkeld. Klik om het fragment na te luisteren op de foto hieronder. Kies dan voor ‘vrijdag.’ Vervolgens voor het blokje tussen ‘9.00 en 10.00 uur. ‘ Het fragment is dan te vinden tussen minuut 41.55 en minuut 47.

vrachtwagencabine_450x200

 

Categorie

Op de radio