Terug bij Traffic Radio

Enkele jaren terug was ik vaste gast op Traffic Radio en reageerde ik op allerhande actuele verkeersonderwerpen. Op 10 januari 2017 was ik terug van weggeweest. We namen de tijd om voor luisteraars uitgebreid op een aantal onderwerpen in te gaan. Omdat het item nog niet terug te luisteren is, hierbij een korte samenvatting van het gesprek dat via wat mogelijkheden op doorlinken gelijk een leuk verkenningstochtje door de verkeerspsychologie geeft.

Vraag: Wat doet een verkeerspsycholoog? Het antwoord was een superkorte weergave van alles wat op deze website te vinden is.

Vraag: Kun je verkeersgedrag veranderen? Antwoord: ja en ter illustratie gaf ik enkele voorbeelden over de smartphone in het verkeer (klik voor een uitgebreidere kijk hier of hier), alcohol in het verkeer (klik hier, of hier) en over fietsstimulering (klik hier, hier of hier).

Vraag: Ik heb wel eens gehoord van borden met Nijntjes. Kun je daar iets meer over vertellen? Antwoord: XTNT heeft onderzocht of het naast alle ge- en verbodsborden en regels mogelijk was om weggebruikers ook onbewust te beïnvloeden. In de reclame wordt dat immers volop gedaan. Diverse leuke, maar ook kansrijke, onbewuste beïnvloedingsmethoden zijn zo door ons op een rijtje gezet. Eén daarvan is gebaseerd op priming en laat weggebruikers via Dick Brunaborden langzamer rijden (klik hier). Voor meer over onbewust sturen in het verkeer, klik hier of hier.

Vraag: Zag laatst ook in een item van u dat je verkeershufters belachelijk kan maken. Werk dat echt? Antwoord: In theorie wel, maar in praktijk kan dat ook verkeerd uitpakken. Het stuit op maatschappelijke weerstand en bij de narcistische automobilist zou het wel eens averechts kunnen werken. Klik hierhier en hier.

Traffic Radio

 

 

Categorie

Op de radio