Van aanbod naar mindshift

De afgelopen jaren kregen automobilisten alternatieven voorgeschoteld zonder dat er fundamenteel iets veranderde aan de manier waarop zij hun auto konden gebruiken. Resultaat was dat er wel wat mensen hun gedrag veranderden maar dat het merendeel met de auto blijft gaan en de files groeien. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (adviesorgaan van de regering) stelt dat het anders moet. Er moet een omslag in denken komen en meer asfalt en meer treinen moet niet langer de voornaamste insteek zijn.

Daar kan ik het voor een groot deel mee eens zijn. In een discussie op NPO radio 1 in het programma Dit is de Dag met gespreksleider Thijs van den Brink ging ik in discussie met voorzitter Jan Jaap de Graeff van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur en Arend Jan Boekestein (historicus en voormalig politicus). Wat moet er nou écht gebeuren om de mindset bij automobilisten te veranderen?

Luister naar: Geen extra spoor en asfalt?

Intussen blijven enkele (grote) politieke partijen roepen dat asfalt smeren voor hen de oplossing is en dat zij zich niets van het rapport zullen aantrekken. Er zal dus weinig veranderen en de files zullen blijven groeien. Om maar geen kiezers te verliezen blijft men doen waarvan bekend is dat het niet werkt. Dat is politiek.

Categorie

Op de radio