Veel boetes voor 1 km te hard

Automobilisten worden op wegen, waar de maximumsnelheid 130 is, massaal bekeurd als ze één kilometer per uur te hard rijden. Sinds 2012 zijn hiervoor bijna een kwart miljoen boetes uitgeschreven, becijferde het Algemeen Dagblad. Toen mij gevraagd werd wat ik daarvan vond, merkte ik op dat mensen die voor 1 km te hard beboet worden op een 130 km/u-weg, feitelijk 136 hebben gereden en dat het terecht is dat er een duidelijke grens wordt getrokken bij 130 km. Aan de andere kant vind ik het grote aantal boetes voor zo’n kleine overtreding weinig bijdragen aan de mogelijkheden tot gedragsverandering (leereffect) en ook het imago van de politie niet ten goede komen.

Het eerste punt (terecht dat we een grens stellen bij 130 en 136 niet accepteren) werd niet opgenomen in het artikel, de andere punten (geen goed middel voor gedragsverandering en slecht voor politie-imago wél).

Lees hier het artikel: Riekt naar spekken staatskas

Ik sprak er ook over op NH Radio waar men dagelijks de bevolking peilt op actuele thema’s. Dat fragment is hier na te luisteren:

De Peiling: kwart miljoen boetes voor 1 km te hard

(en dan cursor plaatsen op 35.32 minuut)

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto snelheidsbord: Informatiebord.nl