Ver Weg van de Toekomst

De N329 in Oss werd uitverkoren om de Weg van de Toekomst te worden. De weg moest hét toonbeeld van duurzaamheid en zichtbare vernieuwing worden. Het ging om een energieneutrale weg, verantwoord materiaalgebruik, CO2 bewust bouwen, LED-verlichting, communicatie met de weggebruiker door onder meer de Flowman, faunapassages en quizvragen voor kruisende fietsers.

Het kostte miljoenen en veel ervan blijkt niet te werken of niet te worden gebruikt. Innovatie is mooi en verbeelding nog mooier, maar goed nadenken voor je ergens aan begint is zeker zo belangrijk. Lichtgevende belijning die niet tegen regen opgewassen bleek, aparatuur die niet werkt of gewoon uitstaat omdat niemand er om verlegen zit, zijn geen toonbeelden van onze weg naar de toekomst. Tenmiste… laten we dat hopen.

Telegraaf VNDG wierp een blik op de N329, waar – afgezien van enkele fraaie ‘zonnebomen’ in de berm –  niets wijst op een weg die anders is dan andere wegen in Nederland.

De ontwikkleing van de techniek gaat snel. De Weg vanr de Toekosmt is er een uit het verleden nog voordat hij goed functioneert. De toekomst ligt veel meer in in-car toepassingen waarmee individueel gedrag gestuurd kan worden, in plaats van een gevaarlijke lichtjeskermis langs de weg. Daarover gaat mijn bijdrage in onderstaand item:

Ver Weg van de Toekomst

 

 

Related Projects