Verslaafd aan de auto

In vergelijking met tien jaar geleden gaan onze zuiderburen nóg vaker met de auto, en verplaatsen zij zich minder te voet en per fiets. “Iedereen klaagt over de files, maar we gaan er met z’n allen wel vrolijk in staan”, zegt de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “Het móét anders.” Voor afstanden van 600 meter of meer, wordt te vaak standaard de auto gepakt.

In een artikel in de Belgische krant Het Nieuwsblad, geef ik een kritische kijk op hoe Belgen (maar natuurlijk ook Nederlanders, al fietsen die gelukkig wel wat meer) met de auto omgaan. Een groep automobilisten is vatbaar voor de boodschap dat het anders moet én kan. Gezondheid en bewegen zijn daarbij belangrijke motieven om vaker te fietsen. Maar velen zien hierin helaas ook geen alternatief voor hun autogebruik: ze sporten wel, maar doen dat in de sportschool, waar ze met de auto naar toe rijden. Autorijden heeft voor een grote groep alle kenmerken van sterke gewenning, zo niet verslaving.

Lees het artikel: ‘600 meter, verder gaan we niet zonder auto’.

Voor wie meer wil weten over de cijfers achter de Belgische feiten, lees Is vrije tijd automobiliteit? op het Netwerk Duurzame Mobiliteit.

adult-1869397_960_720

Categorie

In de krant