Vliegschaamte

In Nederland werd de term ‘vliegschaamte’ vorig jaar genomineerd als Van Dale-woord van het jaar.  Er wordt de schaamte mee bedoeld die iemand kan ervaren als hij of zij gebruikmaakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen. Het begrip komt overwaaien uit het Zweeds: flygskam. 

Slechts 7% van de Nederlandse toeristen zegt moeite te hebben om door de lucht naar vakantiebestemmingen te reizen; 93% zegt daar geen of nauwelijks last van te hebben. De meesten van hen houden zich er niet mee bezig of stellen niks te kunnen doen aan de klimaatproblemen. Maar er is nog een manier om om te gaan met ontluikende vliegschaamte. Ik leg voor PowNed TV (NPO 3) uit dat we ons geweten eenvoudig kunnen afkopen door al onze gedragingen die wél milieuvriendelijk zijn of lijken voor onszelf te benadrukken.

In Zweden leidt de discussie over vliegen tot concrete actie. Meer dan 14 duizend Zweden hebben zich vorig jaar aangesloten bij de campagne Vi håller oss på jorden (“We blijven aan de grond”). Doordat er daar veel over te doen is, wordt je er sterker op aangekeken als je toch in het vliegtuig stapt. Logisch dus dat men daar vaker met schuldgevoel in het vliegtuig stapt. Volgens  ‘Jonas Allerup, klimaatanalist bij Naturvårdsverket (een overheidsorganisatie die milieudoelstellingen controleert) gaat de klimaatdiscussie voor het eerst concreet de vliegcijfers beïnvloeden. Wat daarbij helpt is dat op vliegtickets sinds enige tijd een milieubelasting van tussen de 6 en 40 euro wordt geheven.

Zie hieronder de reportage van PowNed.

Categorie

Op TV