Appen op fiets verbieden niet de oplossing

Bellen en appen op de fiets wordt in Nederland niet verboden. Minister Schultz schrijft aan de Tweede Kamer dat ze meer in het beïnvloeden van het gedrag ziet dan in een verbod.

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft ze gekeken naar de internationale ervaringen met een verbod op bellen en appen op de fiets. Onder meer in Denemarken en in landen in Zuid-Europa is het verboden. Maar volgens Schultz worden de regels niet of nauwelijks gehandhaafd.

Ex-hoofdofficier van justitie Koos Spee is het er niet mee eens. Hij vindt dat het wel verboden en dus strafbaar gesteld moet worden om de telefoon vast te hebben op de fiets. In de NPO Vara! Latenightshow Pauw ging ik met Koos Spee in discussie. Ik ben niet principieel tegen een verbod, maar denk dat het nu verbieden weinig effect zal hebben. Naar mijn mening moet de maatschappelijke discussie veel meer in de richting van het gemeenschappelijk afkeuren van verkeersonveilig gedrag, waaronder smartphonegebruik. Ook zouden rolmodellen meer voorbeeldgedrag moeten vertonen. Gastheer Pauw zat doodleuk te beschrijven dat hij veelvuldig met zijn telefoon in de weer is in het verkeer. Pas als overheid, media en samenleving veel duidelijker is in wat we nu echt willen met elkaar, kan een verbod een zinvolle bijdrage leveren aan het uitbannen van dit onnodige verkeersonveilig gedrag.

Kijk hieronder naar het debat.

 

(In de inleiding is gebruik gemaakt van een bericht van de NOS)

 

Categorie

Op TV