Geen snelheidslimiet

‘Snelwegen zonder snelheidslimiet zijn beter voor het milieu’, aldus de Amerikaanse senator John Moorlach. Hij diende daarom een wetsvoorstel in om op 400 kilometer snelweg tussen Los Angeles en San Francisco de snelheidsbeperking op te heffen. Zijn inspiratie heeft de republikeinse senator gehaald bij de Duitse Autobahn. Hij verwacht ook minder files door het opheffen van de snelheidslimiet.

Het is de auto-industrie die ervoor zorgt dat Duitsland een uitzonderingspositie heeft in Europa. In Duitsland houdt men van exclusieve auto’s die heel hard moeten kunnen rijden. Dure wagens waarmee je kunt scheuren, dat is waar Duitsland voor staat. Want:‘wat heb je aan een auto die 250 kilometer per uur kan rijden, als de maximumsnelheid op 130 ligt?’

Dat hard rijden beter is voor het milieu en de veiligheid is regelrechte onzin. Op 60% van de Autobahnen in Duitsland geldt geen snelheidslimiet en op die trajecten vinden 72% van alle zware ongevallen in Duitsland plaats. ls men in Duitsland een snelheidslimiet zou invoeren op alle snelwegen, zou er in heel Duitsland 9% minder CO2 worden uitgestoten.

Dat het ontbreken van een snelheidslimiet zou werken tegen files is zo mogelijk nog gekker. Niet iedereen gaat zo hard rijden en snelheidsverschillen op drukke trajecten zorgen juist voor ongelukken en files. En het trajecten waar de senator het over heeft, zijn heel druk.

Het racen op de snelwegen blijkt wel als marketing te werken, het werkt tot over de grens. Er worden bijvoorbeeld in de Verenigde Staten reisjes aangeboden naar Duitsland. Dan kan men een auto huren en lekker heel Duitsland verkennen door hard te rijden op de Autobahn. Deze snelheidstoeristen zouden dan dus in Amerika kunnen blijven. Dit Amerikaanse plan is dus eigenlijk net als zoveel andere: ‘It’s all about the money.’

Ik sprak er over op BNR Nieuwsradio: Met volgas over de snelweg!

 

 

 

 

 

 

Bronnen: Bright Lights; Met volgas op de Autobahn, maar waarom?

Auto AD: Californië wil snelwegen zonder snelheidslimiet ‘voor een beter milieu’

 

Categorie

Op de radio