Pas op voor vallende sterren

Geen bijzonder natuurverschijnsel maar snelheidscontroles. In België woedt de discussie rond een verbod op het waarschuwen voor politiecontroles. Om eventuele maatregelen vóór te zijn, wordt in de Belgische media inmiddels gewaarschuwd voor ‘vallende sterren’. De Belgische automobilist is inmiddels op zijn hoede voor meteorieten, zo lijkt het. Sterker nog, als de rijkswacht er een nieuwe camera bij heeft, meldt ze doodleuk dat ze een vallende ster gekocht heeft.

In Nederland, dat zal u niet verbazen, is men serieuzer met de zaak bezig. Daar wordt vooral gesproken over verkeersveiligheidseffecten van snelheidscontroles. Editie NL maakte hierover een korte reportage. De meningen zijn verdeeld, dat dan weer wel. De VID en VVN vinden het waarschuwen voor snelheidscontroles een goede zaak. Zelf vind ik het geen goed idee en hoewel ik eigenlijk niet zo voor het verbieden van dingen ben, adviseer ik dat hier toch wel te doen. Wat moet je immers met flitsmeldingen en waarschuwings-apps als je je toch al aan de snelheid houdt? Het lijken dus meer speeltjes voor (notoire) hardrijders. En dat hardrijden levensgevaarlijk is, weet in de reportage een moeder die haar kind is kwijt geraakt, als geen ander.

Aan de andere kant: tegen de creativiteit van de Belgen is moeilijk op te treden. Hoe kun je ooit vallende sterrenmeldingen verbieden?

Hieronder vind je de reportage van RTL 4.

Categorie

Op TV