Kinderen achterlaten in auto

De EU wil een einde maken aan de risico’s die kinderen lopen wanneer ze worden achtergelaten in een te hete auto. Een reeds bestaand systeem dat voorkomt dat ze worden vergeten, moet daarvoor zorgen. Er gaat dan een alarmsignaal af. Er wordt onderschat hoe snel het kan opwarmen in een afgesloten auto.

SBS6 (Hart van Nederland) vroeg mij hoe het toch kan dat mensen hun kinderen in de auto vergeten, of in ieder geval te lang achter laten. Cijfers over fatale afloop in Nederland zijn niet beschikbaar, maar het gebeurt te vaak. In Amerika zijn er vorig jaar 52 kinderen overleden als gevolg van te lang achter laten in een hete auto.

Je kunt het je bijna niet voorstellen als je er over nadenkt, maar in onze hersenen gebeurt in dit geval ongeveer hetzelfde als wanneer we vergeten de autolichten uit te doen of de sleutels in het contact laten zitten. Ook al is je kind het allerbelangrijkste in de wereld voor je – veel belangrijker dan je sleutels, onze hersenen maken dat onderscheid niet altijd. David Diamond, professor psychologie aan de universiteit van Zuid-Florida, bestudeert het zogeheten ‘Forgotten Baby Syndrome.’  Als bepaalde delen van de hersenen met elkaar gaan concurreren, worden er fouten gemaakt, zo stelt hij.  Vooral als er routines in het spel zijn, kan het mis gaan. Als we – zoals elke dag – naar ons werk rijden, gebeurt dat grotendeels op de automatische piloot. Het bewustzijn dat er nog een kind op de achterbank zit, kan dan verloren gaan. Vermoeidheid of stress verhoogt de risico’s van fouten maken.

Hoe dan ook; het alarmsysteem waar de EU het over heeft, kan helpen ons geheugen op te frissen. Triest dat het nodig is, maar het kan helpen.

Ik vertelde het kort voor Hart van Nederland op SBS6. Bekijk het item hier:

Kinderen vergeten in (snikhete) auto

 

 

 

 

 

Bij dit artikel is gebruik gemaakt van: Iedereen kan kind vergeten in warme auto (AD)

Categorie

Op TV