Kindertekeningen als verkeersboete

Soms verliezen automobilisten eventjes uit het oog waarom we ons aan de verkeersregels dienen te houden.  Is het mogelijk ze daar op een meer of min ludieke manier aan te helpen herinneren?

Zo werden automobilisten die in Antwerpen werden geflitst, niet alleen op een bekeuring getracteerd, maar ook op een kindertekening. Deze werd met de bekeuring meegestuurd. Men hoopte dat snelheidsovertreders hierdoor gingen nadenken over de gevaren van hun gedrag.

Is dit een sympathiek initiatief of vergroot het alleen het gevoel van balen als men de bekeuring op mat vindt? Als het al een positief effect heeft, dan is het waarschijnlijk maar van korte duur.  Eenmaal weer in de auto gaat het effect van zo’n ´dubbele prent´ vermoedelijk snel verloren.

In Nederland is een soortgelijk experiment uitgevoerd. Daar kregen (lichte) overtreders een tekening in plaats van een boete. Dat leverde ongetwijfeld positievere reacties op. Al met al een leuke actie om aandacht te schenken aan verkeersveiligheid, maar niet iets om breed in te gaan voeren.

Gerard besprak dit onderwerp op RTL4 in Editie NL.

Categorie

Op TV