Met winterbanden op glad ijs

 

Ieder najaar als de bandenwisselweken aanbreken komt Gerard  in het nieuws. Dan breken er  verhitte discussie los over het nut van winterbanden. Als een van de weinigen plaatst hij namelijk  kanttekeningen  bij de hype die vanuit verschillende landen is komen overwaaien naar Nederland. In het begin had Gerard nog medestanders.  Zo kwam de Consumentenbond in 2009 bijvoorbeeld na een studie in Europees verband tot de conclusie dat winterbanden in Nederland ‘niet echt noodzakelijk’ zijn. Ook gaf de ANWB destijds aan dat het er erg van afhangt hoe en hoeveel je rijdt om te bepalen of winterbanden aan te raden zijn. Onafhankelijk Duits onderzoek laat zien dat zomerbanden onder bepaalde condities beter presteren dan winterbanden. De onderzoekers aldaar concludeerden, “dat op een nat wegdek temperaturen rond het vriespunt pas tot een omslag leidden. Op een droog wegdek presteert de zomerband zelfs onder nul, beter dan het winterrubber.”

En hoeveel dagen in het jaar heersen er in dit kikkerlandje nu echt barre winterse omstandigheden? Ook is er vanuit de constant-risico-theorie (gaan we ons door de winterbanden misschien veiliger voelen dan we feitelijk zijn en daardoor gevaarlijker rijden?)  discussie te voeren over de veiligheid van winterbanden. Ooit hoorde ik iemand zeggen: ‘ik moet nog even voorzichtig rijden, want ik heb nog geen winterbanden.’

Wist u trouwens dat deze banden vroeger ‘sneeuwbanden’ werden genoemd. Maar ja, sneeuwen doet het niet zo heel vaak in Nederland en winter wordt het ieder jaar. Vanuit marketing-oogpunt dus een logische naamswijziging.

Met kanttekeningen  bij het nut van winterbanden begeef je je zogezegd op glad ijs. Een sterke lobby voelt zich persoonlijk aangesproken met felle en onaangename reacties als gevolg. Toch zijn er zijn ook leuke reacties geweest. Zo bood autobedrijf Van Aalderen Banden / Autostyling BV uit Vriezenveen  Gerard winterbanden aan om het gewoon eens te proberen.

Gerard besprak het nut van winterbanden via kranten, radio en televisie. Zo ook in bijgevoegd fragment voor RTL Nieuws.

Overzicht

RTL Nieuws

Categorie

Op TV