Onbewuste beïnvloeding op de weg

Spits! en De Telegraaf interviewden mij over het onderzoek ‘Onbewuste invloeden op gedrag’.

Borden met afbeeldingen van Dick Bruna zorgen dat mensen langzamer gaan rijden of alerter worden. „Die afbeelding associëren mensen automatisch met kinderen. Velen passen dan hun gedrag aan.”

Vaak worden de normale verkeersborden na verloop van tijd minder goed waargenomen. Daarom zijn aanvullende, subtiele prikkels welkom. Bovendien zijn borden met teksten soms ingewikkelder voor het brein, omdat je eerst moet lezen, dan de boodschap verwerken en er vervolgens ook nog eens iets mee moet doen. Het gedrag onbewust, dus niet rechtstreeks, beïnvloeden kan beter werken

Maar er zijn meer voorbeelden van onbewuste beïnvloeding. Bomen langs een weg met steeds een stukje minder ruimte ertussen geven de automobilist het idee dat hij sneller rijdt dan hij doet en kan hierdoor gas terugnemen. Dat effect kun je ook met strepen op de weg creëren. 

Rondom scholen worden felgekleurde paaltjes geplaatst of kleurige cirkels op de wegen afgebeeld. In Utrecht worden fietsers ‘meegenomen’ op een omleidingsroute via gekleurde strepen. Allemaal om de verkeersdeelnemers weer even uit hun comfortzone te halen, zonder voor teveel afleiding te zorgen. Boeiende materie, waar nog veel te ontdekken valt.

Artikel Telegraaf: Artikel Telegraaf verkeersveiligheid

Voor artikel in de Spits klik hier.

 

Categorie

In de krant