Onderzoek naar parkeergedrag

 Je kunt overal onderzoek naar doen. Zo ook naar hoe je het beste kunt parkeren op een drukke parkeerplaats. Professor Andrew Velkey liet die kans niet onbenut. Hij bestudeerde allerlei parkeerders en hun (onderlinge) gedrag en bedacht strategieën om psychologisch onderbouwd verantwoord te kunnen parkeren. Persoonlijk denk ik dat er niet één strategie is, maar dat het vooral van je persoonlijkheid en stemming afhangt. Velkey’s conclusie dat de auto wat verder weg parkeren en vervolgens een stukje lopen de allerbeste strategie is, onderschrijf ik volledig. Of gewoon helemaal gaan fietsen natuurlijk. Klik hier voor info over zijn parkeeronderzoeken.

In een ander onderzoek werd vastgesteld dat opdringerig iemand zijn parkeerplek willen overnemen contraproductief uitpakt. Klik hier voor een samenvatting van dat onderzoek.

Editie NL deed op zijn manier ook een duit in het zakje. Interviewde wat mensen op en rond de parkeerplaats en vroeg mij als verkeerspsycholoog de kijkers een kleine blik te geven in de psychologie van het parkeren; klik daarvoor hier (of bekijk het item hieronder voor een korte versie).

 

 

Categorie

Op TV