Ons brein reageert sneller op actieve borden

Verkeersborden die actie uitstralen leiden bij automobilisten tot snellere reactietijden dan borden die stilstand laten zien. Rennende kinderen op een bord zal dus eerder opvallen en reactie uitlokken  dan een bord met wandelende mensen. Dat vonden Amerikaanse onderzoekers. Klik hier voor een kort artikel over deze interessante vondst.

Hoe is dit te verklaren? In de brij aan informatie die op ons afkomt als we in de auto zitten, moeten we vaak in fracties van seconden de juiste halen. Dit proces van filtering verloopt grotendeels automatisch en in dergelijke gevallen vallen we terug op onze instincten. Vanuit de evolutie zijn we gefocust op beweging. In de natuur is het verschil tussen beweging en stilstand cruciaal. Een prooidier kan zich voor zijn aanvaller onzichtbaar maken door te bevriezen. Beweging wordt meteen opgemerkt.

We kunnen dus nog een hoop leren van de natuur en van onze eigen diepere drijfveren als het gaat om het aanbieden van informatie in het verkeer.

Op 26 februari 2015 sprak ik vroeg in de ochtend over dit fenomeen op BNR Nieuwsradio en ´s avonds op RTL4 Editie NL. Hieronder het tv-fragment. Klik op de foto daaronder om het radiofragment terug te luisteren.

 

bord13