Scootmobiel blijkt gevaarlijk vervoermiddel

Uit cijfers die minister Mark Habers (Infrastructuur en Waterstaat) naar de Tweede Kamer stuurde, blijkt dat de scootmobiel een van de gevaarlijkste vervoermiddelen is in het verkeer. Gebruikers lopen veel meer risico op een dodelijk ongeluk dat bijvoorbeeld motorrijders en bromfietsers. In 2019 vielen er 42 verkeersdoden met een scootmobiel.

Een van de lastige en zelfs gevaarlijke aspecten van de scootmobiel is dat je gas moet loslaten om te remmen. Maar dat is tegen-intuïtief. Bij gevaar grijp je je juist vast.

Ondanks de nieuwe cijfers wil minister Harbers scootmobielrijders niet verplichten een cursus te volgen voordat ze er gebruik van gaan maken. Ook de VVN vindt niet dat zo’n cursus verplicht moet worden. Bij Editie NL op RTL4 pleit ik juist wel voor een verplichte cursus. Mede gezien het hoge aantal eenzijdige ongelukken, lijkt mij een verplichte cursus wenselijk. Ik pleit niet voor een rijexamen waarbij je kunt zakken, want voor veel mensen is de scootmobiel de enige manier om nog ergens heen te kunnen. Wel goed leren hoe je er mee om moet gaan, zodat mensen ook weer veilig thuis kunnen komen.

Een artikel met de meningen van VVn en de minister vind je hier:

Scootmobiel gevaarlijk, geen verplichte cursus

Het item in Editie NL is hier te zien, maar helaas moet je verplicht inloggen. Strekking is echter: leer mensen omgaan met de scootmobiel, net als eigenlijk ook beter zou moeten gebeuren bij aanschaf van een e-bike:

Scootmobiel gevaarlijk, wel verplichte cursus

Categorie

Op TV