Verkeersruzies in EenVandaag

13 procent van de automobilisten is naar eigen zeggen wel eens betrokken geweest bij een verkeersruzie. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 23.000 automobilisten. In ruim de helft van die ruzies leidde dit tot gevaarlijke situaties op de weg.

Ik werkte mee aan een reportage van EenVandaag waarin alle aspecten van verkeersruzies in beeld worden gebracht. Onder de video is meer over het onderzoek te vinden.

Aan het onderzoek van EenVandaag, gehouden van 1 tot en met 22 februari 2019, deden 26.153 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Daarvan hebben 23.563 ondervraagden een rijbewijs. De uitslag is na weging representatief voor zes variabelen: leeftijd, geslacht, spreiding over het land, stemgedrag, opleidingsniveau en burgerlijke staat.

Bellen of appen achter het stuur is de grootste ergernis van automobilisten op de weg. In 2015 vond 41 procent van de automobilisten dit nog de grootste ergernis op de weg; nu is dat 54 procent. Bumperkleven, jarenlang de nummer één ergernis, komt nu met 52 procent op plek twee. Geen richting aangeven maakt met 44 procent de top-3 compleet.

Download het onderzoek hier: Verkeersruzies rapportage 2019

Categorie

Op TV