Rijgedrag in de Nederlandse provincies

Het aantal ongelukken in het verkeer waarbij auto’s betrokken zijn, is het afgelopen jaar iets gedaald.  Op zondag gebeuren de minste en op vrijdag de meeste aanrijdingen. Deze getallen zijn gebaseerd op de Risicomonitor van het verbond van verzekeraars. Noord-Brabanders en Limburgers reden het vaakst hun auto in de prak; verzekeraars kregen daar vorig jaar gemiddeld 34, respectievelijk 33 schademeldingen per 1000 personen. Zeeland staat op drie met 29,3 meldingen. In de provincies Groningen en Drenthe dienden verzekerden vorig jaar de minste claims in: gemiddeld 20, respectievelijk 22.

Klik hier voor een korte samenvatting op de RTL Nieuwssite. RTL-Z vroeg mij mee te denken over een verklaring voor de regionale verschillen. In het kort:

– claims is natuurlijk niet persé hetzelfde als ongelukken. Bovendien zijn leaserijders niet meegenomen.

– Over hoge positie Brabant:  dit is een na drukste regio van Nederland met hele andere geografische structuur dan de Randstad. Er liggen 5 grote steden, redelijk ver van elkaar met vaak landelijke structuur er tussenin. Er zijn veel provinciale wegen (die relatief gevaarlijk zijn). Vanuit ‘alle hoeken en gaten’ trekt verkeer naar de Randstad. Heel anders dan bv wordt gereisd wat veel verplaatsingen en kilometers tot gevolg heeft. In Gelderland bijvoorbeeld gebeurt dat veel centraler (as Arnhem – Utrecht).

 – Kan het iets met mentaliteit te maken hebben? Brabanders hebben het imago van minder gestrest en losser dan Randstedelingen. Op het eerste gezicht zou dit dus de getallen tegenspreken. Misschien kloppen deze stereotypen dus wel niet. Of zijn ze gewoon dan ook wat nonchalanter in het verkeer ….? Nog een optie: ze hebben daar gemiddeld genomen wat minder oude barrels waardoor er meer geclaimd wordt. Hm, speculatief allemaal.

Sluitende verklaringen zijn er niet zo een-twee-drie. Het radiofragment is niet terug te luisteren, maar de onderzoekgegevens van de verzekeraars, kun je hier vinden:
– voor de Risicomonitor 2015 Claims per provincie, klik HIER;
– voor de Risicomonitor 2015 Claims over dagen van de week, klik HIER;
– voor het bijbehorende Persbericht (over invloed spitszon en start schoolseizoen), klik HIER.


Dezelfde dag werd ik benaderd door RTV Noord-Holland. Onderzoek van Maurice de Hond naar het rijgedrag van Noord-Hollanders leverde opvallende resultaten, te weten:
– Noord-Hollanders vinden zichzelf niet asociaal of onzorgvuldig rijden;
– Noord-Hollanders vinden medeweggebruikers niet asociaal of onzorgvuldig rijden;
– 1 0p de 5 Noord-Hollanders heeft te maken met fysiek geweld in het verkeer.

Het eerste is natuurlijk niet zo bijzonder (sociale wenselijkheid en zelfoverschatting). Het tweede en derde des te meer. Die laatste twee lijken ook behoorlijk haaks op elkaar te staan. Mijn verklaring voor het tweede gegeven zit hem in de vraagstelling. Er werd gevraagd of men vond dat Noord-Hollanders asociaal reden. Dan voel je jezelf natuurlijk ook aangesproken en ga je het afzetten tegen andere provincies. De conclusie is dan gerechtvaardigd dat dit wel niet veel uit zal maken en dus antwoord je ontkennend.

Klik HIER voor het radiofragment, waarin diverse mensen aan het woord komen. Klik dan op vakje 15:oo uur en ga dan naar 18.22.

Categorie

Op de radio